Feb 28

Nu har jag skrivit en lista på allt jag vill ha med mig till BB. Det blev mer än en A4-sida… Och då har inte R skrivit ner vad han ska ha med sig. Han föreslog att vi skulle ta resväskan. Undrar hur många par som kommer till BB dragande med en hel resväska…? Men i vårt fall verkar det nästan nödvändigt. Eller har jag överdrivit? Jag hade inte tänkt ta med så mycket kläder till mig och Hatvig, men på SÖS:s hemsida står det att man ska ha med sig kläder till sig själv och bebisen. Så det är väl bäst att man gör det då. Jag känner konstig nog ingen stress även om jag inte har packat ner en grej ännu. Från och med imorgon (sista dagen på v. 38) är det ju helt normalt att bebisen kommer. Men jag tror ändå att det kommer att dröja några veckor till. Typ tre…

Hatvig verkar må bra iallafall. H*n snurrar runt i magen och sparkar. Ibland gör det nästan ont när h*n får in en kick på revbenen. Undrar om det gör ont i foten också? Stackars Hatvig.

Själv mår jag också bra. Jag har ju haft mycket tid att vila på som tur är. Fast senast när jag var hos barnmorskan (R missade det besöket, första hittills) hade jag för högt blodsocker. Jag har hittills haft ganska lågt, så det var oväntat. Så jag fick göra en glukosbelastning. Det går ut på att man inte får äta eller dricka något sen midnatt och sen tar man ett blodprov på morgonen (kl 8.00, uhh…) och så får man dricka ett stort glas med en slags sockerlösning (äckligt!) och så får man vänta i väntrummet i två timmar. Jag trodde det skulle gå ganska bra, men efter en timme var jag nästan svimfärdig. Men det gick att stå ut och kl. 10 gjorde jag det andra blodprovet. Det visade att jag kunde bryta ner socker, så någon graviditetsdiabetes har jag iallafall inte. Skönt, eftersom min mormor har typ 2-diabetes och det är ärftligt med 50 % om man har haft gravidetsdiabetes. Så jag är ganska frisk. Blodvärdet hade gått upp till 106 också, så det verkar som om blutsaften hjälper.

Under nästa barnmorskebesök har vi fått veta att ett japanskt TV-team ska göra ett reportage om svensk mödravård. Så vi kommer att synas i japansk TV. Nån som får in det på sin parabol?? Det ska bland annat handla om hur engagerade svenska pappor är, så R får inte glömma bort besöket nästa gång. Då drar han skam över hela den svenska myspappeidén.

Feb 26

Nu börjar det kännas att allvaret närmar sig, det har gått upp för oss att Hatvig kan komma vilken dag som helst. Vi har börjar repetera den andning och massage vi lärt oss på kurserna och försöker se till att lägenheten är redo att öka sitt invånarantal med 50%. Från och med idag står Hatvigs säng bäddad. Ansökan om mina 10 pappadagar ligger hemma, väntar bara att kunna fylla i Hatvigs födelsedatum. Hoppas att Hatvig kan tajma in sin födsel på ett sätt som gör att dessa 10 dagar får tillbringas så mycket som möjligt i hemmet, bra om man hinner vänja sig så mycket som möjligt innan det är dags att gå tillbaka till jobbet. Har läst att det finns förslag att förlänga pappadagarna till en pappamånad, ja ja nästa gång kanske….

Apropå sängen, om man får välja mellan ett vanligt vitt spjälskydd och ett med Mumin och Snorkfröken på är väl valet ganska givet, va?

mumin

Feb 18

leoparden
Ja, vadå!?! Ja, ja, lite fånigt kanske men vi måste ju pröva stolen och stackars leoparden kan ju inte protestera. Det känns alltid bra för mig att återanvända och bilbarnstolen är ett arv från kompisen D’s numera för stora barn.

Kan inte undanhålla favoriten just nu: Hatvigs hus har numera ofta en fasad i form av dessa förtjusande snickarbyxor i jeanstyg. Ser inte C förtjusande hantverksmässig ut?

snickarn

Mindre än en månad kvar nu och det känns mer och mer overkligt att det snart är slut på dessa omtumlande 9 månader.
Dock blir man lite orolig när man läser sånt här i tidningen. Tydligen är det en rejäl babyboom i Stockholmsområdet, så det är riktigt svårt att få BB-plats just nu. Vi har förberett oss mentalt på att få åka någon annanstans än Södersjukhuset, dit vi ska vända oss i första hand. Vi kanske rent av får vända oss till mina hemtrakter Västerås, eller till Uppsala.

Barnmorskebesöken intensifieras, nytt besök imorgon.

Feb 02

(Skrevs igår, men då funkade inte internet.)

Nu är kurserna över. Idag var vi på en öppen föreläsning i Södersjukhusets aula där några barnmorskor informerade om rutiner på förlossningsavdelning och BB. Bra att veta. Igår var vi på profylaxkurs för sista gången och i måndags kväll var sista föräldraföreläsningen. Varför heter det föräldrakurs egentligen? Det är ju ingen utbildning i att bli föräldrar, utan det handlar ju mest om förlossningsförlopp och smärtlindring. Otroligt intressant, men man skulle nog behöva en riktig föräldrautbildning också. Vi kan ju inte byta blöja eller göra barnmat. Inte bara sådär iallafall. Fast man lär sig tydligen. Ganska snabbt också. Men, som sagt, jätteintressant föreläsning. Jag vill gå på nästa månads också, bara för att hon var så bra.

Profylaxkursen var väldigt kul. I pauserna fick man ta hur mycket frukt eller godis man ville. Sånt uppskattar jag. Själva kursen var inte heller så dum. R har lärt sig massage, bland annat. Och man känner sig ganska trygg. Hoppas verkligen att vi kommer att ha hjälp av andningen.

Nu har vi äntligen köpt vagn. Det tog lite tid innan vi kunde hämta den, men nu står den färdigmonterad i hallen. Vi satte ihop den första kvällen… Och nu måste vi röra den varje gång vi går förbi den. Den är så fin. R vill gå ut med den och testköra, men jag är rädd att grannarna ska komma fram och gratulera och vilja titta i vagnen och då måste man ju säga: ”Nä, vi bara övar.” Lite skämmigt, kanske. Så här ser den ut:
hatvigs vagn

Vi har också köpt upp hela presentkortet på Polarn o Pyret som Hatvig fick i julklapp. Det var inte alls svårt. Även om det var rea. Har köpt några småkläder i andra affärer också. När man väl kommer igång är det svårt att sluta. Men man får besinna sig. Många affärer har ju dessutom väldigt skilda hyllor för pojk- och flickkläder. H&M, som jag trodde mest skulle ha tuffa unisexkläder för båda könen, har otroligt uppdelat. Spetskragar på ena sidan, pikékragar på andra. På babykläder! Sorgligt. Och Lindex har också väldigt uppdelat. Fast där verkar det mest vara vad de själva tycker i butiken är tjejigt eller killigt. Rött är tjejigt och brunt är killigt. Men annars skiljer sig inte plaggen så mycket åt, så man kan köpa en grej från tjejhyllan till en kille utan att det syns. Men vi bojkottar dem ändå. Helst skulle man vilja handla alla Hatvigs kläder på Uni, men det har man nog inte råd med… Här är i alla fall några bilder på kläder som vi har köpt:
sovpåse overall bodys pyjamas

Förra veckan var jag och storasyster på IKEA för att inhandla den svårfunna spjälsängen Gulliver. Den har varit slutsåld på alla ställen, men efter tre uppkollningar på IKEAs kundtjänst fick jag veta att den just den veckan skulle finnas på Kungens kurva. Så det var bara att hasta dit. Sen skulle man ju ha en massa andra saker där som förstås var slut, men man får väl åka dit igen. Huvudsaken är att vi har sängen. Den har vi inte satt ihop ännu, men när vi har det lägger vi givetvis ut bild på den också. Det var väldigt viktigt att det blev just Gulliver eftersom den är en av två(!) spjälsängar som blev godkända av Konsumentverket. Ganska viktigt, tycker vi.

Nu börjar min rygg värka betänkligt, så jag måste nog sluta skriva. Magen börjar bli så mycket i vägen nu att jag inte riktigt når fram till tangentbordet på ett bekvämt sätt. Får bli kortare inlägg nästa gång…

preload preload preload