Dec 04

För er som är nyfikna på hur stort Hatvigs hus är, visar vi en bild på magen som den såg ut just idag.

bara mage

För några dagar sedan låg jag och kände med händerna hur Hatvig rörde sig och plötsligt kom upprepade små kickar på samma ställe. Jag tryckte lite lätt med fingrarna där och då tryckte Hatvig tillbaka! Det kändes som en liten hand. Så nu har vi rört vid varandras händer. Med tjock hud emellan, förvisso, men ändå. Det var en härlig känsla.

Dec 02

Ninnannananininananinanananini… Först på allmän begäran, ett förtydligande: Hatvig är bara ett arbetsnamn. Vi kommer(…även om det verkar otroligt just nu!) att enas om ett ”riktigt” namn när vi blir tvingade att göra det(…och troligtvis inte en sekund tidigare)

En viktig input när man ska bestämma namn är ju könet på barnet. Vi har för nu bestämt oss för att inte ta reda på könet innan förlossningen. Numera måste man boka tid för ett extra ultraljud + pynta upp en tusenlapp för att barnmorskan ska med någon större säkerhet kunna bestämma könet. Om vi verkligen hade velat veta hade det väl inte varit något större hinder, men vi känner att för- och nackdelarna med att veta går jämnt upp ungefär, så vi väntar nog. Kul med ett extra spänningsmoment. Vi har hört åsikten att man har lättare att tänka på barnet som en riktig människa när man vet könet, men Hatvig är Hatvig för oss, både och och varken eller, och det funkar bra.

Till boktipset! De första månaderna av graviditeten plöjde vi oss igenom ett rejält gäng böcker om graviditet/att få barn. Vi har hittills skippat böcker om barnuppfostran, en sak i taget. Bland det tiotalet böcker vi lånade/köpte var det några som stod ut lite extra.

Uppdrag:mamma  Uppdrag:pappa
De första böckerna vi läste var antologierna Uppdrag:pappa/Uppdrag:mamma. Det är samlade berättelser av diverse journalister/mediapersonligheter/författare/hel- och halv kändisar som fritt får kåsera kring sitt föräldraskap/sina barns födsel/de första åren.
Mycket informativt och underhållande! ….och man behöver inte alls vara förälder eller blivande förälder för att kunna uppskatta dem. Mammaboken är precis lika intressant för pappor och vice versa.

Koka makaroner
En annan bok som förtjänar ett särskilt hedersomnämnande är Koka Makaroner. Journalisten Johan Nilsson berättar om sitt första år med sonen Elon. Humoristiskt, rörande och informativt om vartannat. Speciellt intressant är skildringen av föräldraledighetens fram- och baksidor.

preload preload preload