Nov 24

Hatvig är jättevaken och klockan är snart tolv på natten. Jag har hört att de rutiner de utvecklar i fosterlivet behåller de även efter födseln. Undrar om det är sant. Den blivande fadern ligger på golvet framför tv:n och sover och jag är vaken. Det verkar som om det blir jag som får ta hand om nattandet i framtiden…

Nov 23

Idag har vi varit hos barnmorskan. Jag fick bakläxa på järnet igen. Mina värden har sjunkit ner till 98. Normalt ligger på omkring 120. Så nu har jag köpt starkare järntabletter. De ser ut som rena hjärtmedicinen. Brun-beigea kapslar. Lite läskigt och inte helt lätta att svälja. Hoppas det ger resultat nu bara. Vi fortsätter att laga mat i järngryta och jag äter nötter och torkade aprikoser ändå förstås. Men i den perioden vi är i nu brukar hemoglobinvärdet sjunka, så det är inte helt onormalt, även om det är i lägsta laget.

På tal om mat, så här kan en god mackmåltid se ut:

Jag älskar goda mackor… Järntabletter, päron och rött te till. (Det är nyttigt te, inget tein som i vanligt te.) Och jo, det är majonnäs på skinkmackan. Lättmajonnäs. Jag gillar det.

Hatvigs hjärtljud låg på ca 140 (fast hon sa först 150, men skrev 140, så jag vet inte riktigt. Men båda är helt normalt.). Det lät jättefint. Glatt och ljust. Inte som Bröderna Cartwright den här gången. Och sf-måttet (symfus-fundus = magmåttet) var också helt normalt. Så det var bara hb-värdet som var lågt. Känns bra. Och Hatvig verkar nöjd. H*n sparkar omkring som vanligt i magen.

Nov 17

Att man som blivande småbarnsföräldrar skulle behöva shoppa på sig en del kom väl knappast som någon överraskning. Dock är vissa prylar svårare att förutsäga än andra. Förra helgen, då Hatvig modell-större-mage skulle ut på sin första längre biltur (C:s släkt och vänner i Smålands djupa skogar) påminde grannarna med babyvana om att man måste ha en specialanordning så att bilbältet inte skadar magen vid en eventuell krock. Sagt och gjort, en tur till Micro och införskaffande av en BabySafe:

babysafe

Man 1. spänner anordningen bakom sätet, 2. sätter sig på en dyna, 3. hakar flärpen runt bältet …och vips går bältet under magen i stället för på den.
Dock kräver installationen mycket styrka och tålamod, så vi byter inte plats i onödan under resan.

Den första tiden var vi(åtminstone jag), vidskepligt nog, starkt övertygade om att förtida inhandling av babysaker var att be om att något skulle gå galet. Dock kunde vi bara inte motstå den här sötnosen:

katvig

En overall från det danska barnklädestillverkaren Katvig inhandlad på rea för ynka 75 spänn. Katvig gör barnkläder med 70-tals stuk, vilket naturligtvis är mumma för oss 70-talister som kan frossa i nostalgi från vår egen barndom. Det är alltså från denna overall som arbetsnamnet Hatvig har sitt ursprung, jag pratade om overallen, C hörde fel och resten är historia.

Annars är ju barnvagn en av de roligaste(…och största) investeringar vi har framför oss. En snabb, ovetenskaplig undersökning bland barnfamiljer man möter på gatan i vårt relativt barntäta område visar att 95,6% kör runt med något av följande:

1. En Bugaboo
2. En Urban Jungle
3. Kult-nostalgi vagn av tidig 80-tals typ

Vi har fått Bugaboon demonstrerad för oss och det blev kärlek vid första ögonkastet: snygg, lättkörd, går att fälla ihop till frimärksstorlek i en handvändning och har terrängegenskaper som lämpar sig väl för turer på grusvägarna hos de blivande farföräldrarna.
Vagnen fick internationell ryktbarhet för ett par år sedan då aktrisen Gwyneth Paltrow sågs promenerande nerför gatorna i London med sin Bugaboo Frog.

Nov 16

Jaha, då har jag äntligen köpt lite nya kläder. Två par byxor och en tröja blev det. Jag har använt mina vanliga jeans ända tills nu, men det går inte att sitta utan att ha dem helt uppknäppta och det kan bli lite genant om man är på fel ställe. Förra veckan märkte jag att jag hade glömt knäppa dem innan jag gick ut och fick så diskret det gick knäppa dem medan jag väntade på tunnelbanan… Men nu har jag ett par riktiga mammajeans med en lång mudd som går upp på magen. Praktiskt, för man slipper knäppa. Inte så snyggt om man inte har en lång tröja som döljer mudden. Så det fick jag också köpa. Ny behå och lite såna grejer blev det också. Och man kommer ju aldrig att använda dem igen om man inte blir gravid en gång till. Det är faktiskt lite orättvist. Jag tycker att man borde få ett särskilt klädbidrag när man blir gravid. Eller så borde det finnas ett allmänt kvinnobidrag som ska täcka kostnader för tamponger och trosskydd och ipren när man inte är gravid. Något att fundera på. Nu handlade jag ju på H&M så det blev inte så värst dyrt. Men ändå…

Nov 03

Andra trimestern ska ju vara den tid som man mår allra bäst och blir som allra vackrast och mest strålande. Nå, inte om man, som jag, har järnbrist. Känner mig inte särskilt strålande, fast jag tror nog att jag ser ut ungefär som vanligt. Men hur gör man för att få i sig tillräckligt med järn? Jag äter broccoli, nötter, mat lagad i järngryta plus 2*2 hemofer och en vitamineral varje dag. Kanske man ska försöka koka soppa på spik istället?
Hatvig verkar må bra iallafall. H*n verkar vara vaken på nätterna och ta det lugnt på dagarna. Igår kände jag bara några småsparkar på dagen, men när det var läggdags för mig, satte samban igång. Så h*n är ett party animal. Redan.

preload preload preload