Jul 15

Är gräsänka. Varför heter det så?

R och barnen är hos farmor och farfar tills på fredag. Känns konstigt. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra… Jo, det vet jag, men frågan är om det blir gjort. Det är ju ganska härligt att bara kunna vara också nämligen. Igår var jag och fikade med en kompis i mer än fyra timmar. Jag var lätt utmattad efteråt. Har nog aldrig hänt förut. Idag har jag badat på Långholmen. På klippbadet. Där kan man inte vara med små barn, så jag tog tillfället i akt. Imorgon blir det mer kompisfika. Jag får nästan dåligt samvete. R säger att det är typiskt mammor att få det. Pappor får det nästan aldrig. Han hänvisade till en tidningsartikel skriven av Katerina Janouch. Mmm, bara det att då förutsattes det ju att mamman drar det tyngsta lasset hemma och förvärvsarbetar. Jag jobbar ju förvisso, men R är nog den som gör mest i hushållet. Så det kanske är berättigat med dåligt samvete för mig…

Wikipedia:
Gräsänka kallas en kvinna vars make är bortrest. Den manliga
motsvarigheten är gräsänkling.
Ordet gräsänka är känt redan på 1700-talet, och kommer från det
lågtyska graswed(e)we som betyder förförd och övergiven flicka.
Förledet syftar antagligen på ett ”förförande i det fria”.
Därefter har ju ordet gräsänkling fått en lite annan innebörd, då
betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam.

Aha…

Nordisk Familjebok säger:”Gräsänka begagnas numera vanligen i betydelsen hustru,
hvars man för en (kortare eller längre) tid är bortrest. Äldre (och dialektalt)
har ordet däremot betydt dels änka efter hängd man, dels lägrad och alltså
vanärad kvinna. Ordets ursprung är osäkert: man har framställt den förmodan, att
det skulle sammanhänga med den gamla seden att en sådan kvinna vid vigseln måste bära en krans af halm eller gräs.”

Hmm…

Miktionary:
gräsänka =
(skämtsamt) kvinna vars partner är frånvarande eller bortrest,
vilket ger gräsänkan vissa nyvunna friheter

Jahaaa…

Dec 04

För er som är nyfikna på hur stort Hatvigs hus är, visar vi en bild på magen som den såg ut just idag.

bara mage

För några dagar sedan låg jag och kände med händerna hur Hatvig rörde sig och plötsligt kom upprepade små kickar på samma ställe. Jag tryckte lite lätt med fingrarna där och då tryckte Hatvig tillbaka! Det kändes som en liten hand. Så nu har vi rört vid varandras händer. Med tjock hud emellan, förvisso, men ändå. Det var en härlig känsla.

Nov 16

Jaha, då har jag äntligen köpt lite nya kläder. Två par byxor och en tröja blev det. Jag har använt mina vanliga jeans ända tills nu, men det går inte att sitta utan att ha dem helt uppknäppta och det kan bli lite genant om man är på fel ställe. Förra veckan märkte jag att jag hade glömt knäppa dem innan jag gick ut och fick så diskret det gick knäppa dem medan jag väntade på tunnelbanan… Men nu har jag ett par riktiga mammajeans med en lång mudd som går upp på magen. Praktiskt, för man slipper knäppa. Inte så snyggt om man inte har en lång tröja som döljer mudden. Så det fick jag också köpa. Ny behå och lite såna grejer blev det också. Och man kommer ju aldrig att använda dem igen om man inte blir gravid en gång till. Det är faktiskt lite orättvist. Jag tycker att man borde få ett särskilt klädbidrag när man blir gravid. Eller så borde det finnas ett allmänt kvinnobidrag som ska täcka kostnader för tamponger och trosskydd och ipren när man inte är gravid. Något att fundera på. Nu handlade jag ju på H&M så det blev inte så värst dyrt. Men ändå…

Nov 03

Andra trimestern ska ju vara den tid som man mår allra bäst och blir som allra vackrast och mest strålande. Nå, inte om man, som jag, har järnbrist. Känner mig inte särskilt strålande, fast jag tror nog att jag ser ut ungefär som vanligt. Men hur gör man för att få i sig tillräckligt med järn? Jag äter broccoli, nötter, mat lagad i järngryta plus 2*2 hemofer och en vitamineral varje dag. Kanske man ska försöka koka soppa på spik istället?
Hatvig verkar må bra iallafall. H*n verkar vara vaken på nätterna och ta det lugnt på dagarna. Igår kände jag bara några småsparkar på dagen, men när det var läggdags för mig, satte samban igång. Så h*n är ett party animal. Redan.

preload preload preload